Hittestress en minder productiviteit door te warm binnenklimaat

Met het oplopen van de temperatuur de komende tijd, kan ook de temperatuur op de werkplek stijgen. Hiermee stijgt de warmtebelasting voor medewerkers en kan hittestress (gezondheidsproblemen door de warmte) ontstaan. Wist u dat een te hoge temperatuur naast het veroorzaken van gezondheidsklachten ook grote invloed kan hebben op de productiviteit en werkprestaties van medewerkers? Een goed binnenklimaat met de juiste temperatuur is van groot belang. Wanneer is de warmtebelasting te hoog en hoe zorgt u met deze zonnige weersomstandigheden voor de juiste temperatuur en koeling?

De ideale temperatuur is afhankelijk van vele factoren zoals de luchtvochtigheid, de voelbare luchtstroom en de lichamelijke inspanning. Daarnaast kan de ideale temperatuur ook nog per medewerker verschillen. De perfecte temperatuur is daardoor moeilijk vast te stellen. Voor werk in kantoren en kleine werklokalen geeft de Arbowet een temperatuur tussen de 23 en 26 graden in de zomer als richtlijn.

De warmtebelasting voor medewerkers kan bepaald worden met verschillende metingen. Zo kan gemeten worden of een persoon binnen een bepaalde omgeving acht uur kan werken en kan de beleving van de temperatuur worden gemeten. U kunt deze metingen professioneel uit laten voeren. Om een globale indicatie van het risico te krijgen, kunt u de online hittestress calculator van de FNV gebruiken. Een deskundige meting zal echter meer duidelijkheid geven.

Bij een te warm binnenklimaat is het zaak om bij de bron te beginnen. Hierbij kunt u denken aan het toepassen van hoogwaardige dakisolatie en/of gevelisolatie,  zonwering (zeker bij ramen op het zuiden), het lokaal afzuigen van warmtebronnen zoals ovens en andere machines die hitte afgeven of het simpelweg uitzetten van ongebruikte machines. Een goed koel- en ventilatiesysteem is natuurlijk vaak de ideale aanvulling om het binnenklimaat te regelen. Adiabatische koeling is hierbij het meest duurzaam en energiezuinig. Het verdampen van water in deze systemen zorgt voor effectieve koeling tegen uitzonderlijk lage kosten.

Wilt u een professionele meting van de warmtebelasting uitvoeren? Of bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een adiabatisch koel- of ventilatiesysteem in uw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *