Hybride Coolers

Hybride Coolers

De Hybride Cooler van VA Climate bestaat uit een indirect koelsysteem (VA Climate HE Cooler) en een hoog rendement warmtepomp van Mitsubishi. Dit hybride systeem combineert twee duurzame technieken, waarmee koelen en verwarmen mogelijk is. De Hybride Cooler biedt een milieuvriendelijk koel- en ventilatiesysteem dat 100 procent verse buitenlucht koelt door een indirect proces waarbij water verdampt. De retourlucht wordt door een bevochtigingspakket gezogen. Verdamping van water koelt de luchtstroom, die vervolgens via een hoog rendement warmtewisselaar naar buiten wordt afgevoerd. De warmtewisselaar koelt de aangezogen verse buitenlucht, die direct in de ruimte wordt ingeblazen.

Bij de indirecte koeling daalt de temperatuur van de aangezogen buitenlucht, waarbij de absolute luchtvochtigheid gelijk blijft. Het systeem wordt aangedreven door energiezuinige gelijkstroom ventilatoren en een recirculatiepomp zorgt ervoor dat er geen water wordt verspild. De Mitsubishi warmtepomp wordt ingeschakeld om de aangevoerde buitenlucht naar behoefte extra te koelen of te verwarmen, waardoor de energiezuinige ventilatieoplossing minder afhankelijk is van de buitenluchtcondities.

De HE Cooler kan in de winter gebruikt worden als “gewone” ventilatie-unit met warmteterugwinning met een rendement van 90 procent en hoger.

De HE Cooler is uitermate geschikt voor het koelen van scholen, kantoren, bedrijfshallen, fitnesscentra, magazijnen en productiebedrijven.

Voordelen

 • Lagere investering ten opzicht van luchtbehandelingskast en koelmachine
 • Lager energieverbruik en opgenomen vermogen (tot 50 procent) dan conventionele systemen
 • 100 procent verse buitenlucht in plaats van recirculatie
 • Met een hogere ventilatievoud kan het systeem warme lucht in een gebouw verdringen door verse buitenlucht
 • In de winter te gebruiken voor ventilatie met hoog rendement warmterugwinning (bovendien geen klachten over het inblazen van koude lucht)
 • Naar behoefte milieuvriendelijk verwarmen of extra koelen
 • Lage onderhoudskosten
 • De HE Cooler komt in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA)

Warmtewisselaars

he-coolers-3 he-coolers-4

De HE Cooler maakt voor de warmtewisseling gebruik van een Recair hoog rendement platenwisselaar. Recair warmtewisselaars zijn wereldwijd toonaangevend en garanderen maximale rendementen tot 95% met minimale drukverliezen.

Panelen

he-coolers-5

De geisoleerde panelen van zijn voorzien van Glasbord glasvezel versterkt polyester afgewerkt met Surfasael. Dit duurzame materiaal is slijtvast, schimmel- en bacterie werend, anti-statisch, anti-corrsosief en makkelijk te reinigen.

Frame

Het fundatieframe is vervaardigd van aluminium en is zelfdragend. Voor plaatsen van de unit kunnen bigfoots meegeleverd worden waardoor er geen extra fundatieframe op het dak nodig is.

Filters

he-coolers-6 he-coolers-7

Voor de buitenlucht worden F7 zakkenfilters gebruikt en voor de retourlucht vlakfilters klasse G4.

Ventilator

he-coolers-8

Onze ventilatoren zijn voorzien van gelijkstroommotoren van Ziehl Abegg . Dit merk is de toonaangevende fabrikant wereldwijd op het gebied van gelijkstroomtechnologie. Deze gelijkstroommotoren kenmerken zich door een laag energieverbruik, lange levensduur en eenvoudige regelbaarheid.

Bevochtigingspakketten

he-coolers-9

Wij gebruiken Munters Celldek bevochtigingspakketten. Munters is de marktleider van dit soort pakketten. De pakketten kenmerken een lange levensduur en hebben maximale capaciteit bij een lage luchtweerstand waardoor het opgenomen vermogen van de ventilator klein blijft.

Regeling

he-coolers-12 he-coolers-10 he-coolers-111

De HE Cooler wordt geleverd met een vrij programmeerbare regeling zodat eenvoudig klant specifieke eisen kunnen worden ingeregeld. De regeling is web-based en kan via internet benaderd worden.

Pompunit

he-coolers-13

Standaard is de unit voorzien van een recirculatiepomp die ervoor zorgt dat er geen water verloren gaat. De regeling zorgt ervoor dat het systeem na gebruik gespoeld wordt zodat er geen water in het reservoir kan blijven staan.

Warmtepomp

hybride-coolers-2

De Mitsubishi Electric warmtepompen zijn ontwikkeld en afgestemd op het West-Europese klimaat en behoren tot de absolute top in hoog rendement warmtepompen. De regeling maakt een precieze afstemming van de warmte/koeltevraag mogelijk. Mitsubishi warmtepompen zijn daardoor tot 30% energiezuiniger dan standaard warmtepompen.

hybride-coolers-3

Technische informatie
De Hybride Coolers zijn geschikt voor luchthoeveelheden vanaf 2000 m3/u tot en met 20.000 m3/u.

Opties en specials
Op verzoek kunnen de volgende opties geleverd worden:

 • Mengsectie
 • Warmwaterbatterij
 • Koudwaterbatterij
 • DX batterij
 • Uitvoering in VDI 6020
 • CO2 regeling
 • Bigfoots

Wilt u meer informatie naar aanleiding van genoemde voorbeelden?
U kunt ons bellen of een reactie sturen via deze website.


Wij zijn specialist op het gebied van klimaatbeheersing in de utiliteit en industrie. Onze energiezuinige oplossingen voor koelen zijn gebaseerd op adiabatische koeling. Ook als het gaat over milieuvriendelijke ventilatie voor grote gebouwen zoals scholen is VA Climate uw partner. Wij zijn u graag van dienst.