praktijktestenheader

Verzorgen van praktijktesten

Stuwkrachtventilatiesystemen moeten conform NEN6098 opgeleverd worden. Om aan te tonen dat systemen voldoen, verzorgt VA Climate praktijktesten. Afhankelijk van het type rookwarmteafvoer of rookbeheersingssysteem moeten koude rookproeven, debietmetingen, stromingsmetingen en rastermetingen worden uitgevoerd. De uitkomsten van de testen worden getoetst aan de CFD berekeningen van de te verwachten luchtstroming in de parkeergarage zonder thermische belasting.

VA Climate verzorgt deze praktijktesten maar gaat als specialist ook een stap verder. Op verzoek van verschillende brandweerkorpsen biedt VA Climate de mogelijkheid van een warme rookproef, de zogenoemde Hot Smoke Test. VA Climate beschikt over een gevalideerde test. De test en het testprotocol is ontwikkeld in samenwerking met adviesbureau Exiss en Efectis (kenniscentrum voor brandveiligheid).

De Hot Smoke Test van VA Climate maakt de gevolgen van een autobrand in een parkeergarage inzichtelijk. De test levert een goed beeld van de werking van het stuwkrachtventilatiesysteem en is getoetst aan de vooraf uitgevoerde CFD simulatie. Bij het testen treedt er vanzelfsprekend geen schade op aan het gebouw.

Praktijktesten van VA Climate bestaan uit de volgende testen:

  • warme rookproef (Hot Smoke Test) voor stuwkrachtventilatie systemen
  • koude rookproef voor stuwkrachtventilatie systemen
  • rastermetingen en debietmetingen voor stuwkrachtventilatie systemen
  • debietmetingen en drukmetingen voor overdrukventilatie systemen


Wij zijn ook specialist op het gebied van klimaatbeheersing in de utiliteit en industrie. Of het nu gaat over milieuvriendelijk koelen, ventilatiesystemen (parkeergarages, scholen en andere gebouwen), gebouw gebonden installaties of advies, wij zijn u graag van dienst.