Energieneutraal ontwerpen van parkeergarages, de nieuwe norm?

Ook bij de ontwikkeling en vernieuwing van parkeergarages wordt meer en meer rekening gehouden met de CO2 footprint bij de bouw en gedurende het gebruik. Veel aandacht wordt besteed aan energiezuinige systemen, led-verlichting, de laadinfrastructuur voor elektrische auto’s en (lokale) duurzame energieopwekking. Ook het gebruik van eco-bouwmaterialen wordt steeds vaker een onderwerp tijdens het ontwerpproces.

In februari 2020 is de nieuwe Q-Park Oosterburg parkeergarage nabij het Oostelijk Havengebied en de nieuwe woonwijk Oosterburg opgeleverd. De eerste energie neutrale parkeergarage van Amsterdam. De bouw is uitgevoerd door Ten Brinke Bouw. VA Climate heeft de realisatie van nabij kunnen volgen en was verantwoordelijk voor het ontwerp, de levering van de ventilatie- en gasdetectie systemen. Ook heeft VA Climate namens Q-Park de opdracht ontvangen voor het jaarlijkse onderhoud. Een mooie en bijzonder leerzame opdracht voor VA Climate door mee te werken in het bouwteam, dat de bouw van deze innovatieve parkeergarage heeft begeleid.

Wat betekende het energie neutrale concept voor de uitvoering van de parkeergarage ventilatie- en detectiesystemen?

  • Optimaal gebruik van de stuwdrukventilatoren door toepassing van frequentie regelaars. Juiste selectie van de afzuigventilatoren voor een zo laag mogelijk opgenomen vermogen.
  • Andere innovatieve oplossingen in deze duurzame parkeergarage. LED verlichting.
  • Uitgebreide laadinfrastructuur, zodat 30 elektrische auto’s gelijktijdig kunnen worden opgeladen Levering door Hollander Techniek, zogenaamd Dynamic Load Balancing.
  • Maar liefst 719 zonnepanelen op het dak om alle parkeergarage-installaties, verlichting en laadinfrastructuur van energie te voorzien.
  • Resterende dakoppervlak voorzien van Sedum beplating als waterberging en bijdrage aan het klimaat in Amsterdam